lunedì 10 novembre 2008

The Softest Lemon Muffins

every time a post a recipe of soup, the weather is bright and sunny the day after. winter does not like the meals i prepare for the season. well, not so bad, actually.
let's make some soft and yellow little cakes, then... to scare the winter away :)

Ricotta and Lemon Cakes
(makes 12)

whisk one egg with 150gr of sugar until it melts. then stir in 150gr of ricotta cheese, 120gr of melted butter (i usually put 50gr), one lemon zest, one lemon juice and two drops of almond essence. well mix and finally add 200gr of sifted flour with the baking powder. bake in pre-heated oven 200degrees for 15 minutes, until golden.
for the icing (optional): melt 100gr of icing sugar with one/two spoons of lemon juice.
decorate with candied lemon peels

ecco l'ennesima ricetta tratta dal Cavoletto! ecco, insomma, non si puo' proprio dire che non le sia fedele ;) è che le ricette di Sigrid non solo hanno la garanzia di stupire al primo colpo, sono anche semplici da realizzare e riadattabili alle piu' diverse situazioni/ingredienti in stand-by nel tuo frigo. il link della ricetta in italiano è qui. li ho rifatti piu' e piu' volte, specialmente nella mia fase muffins-sperimentale di qualche mesetto fa, a volte usando lo yogurt greco al posto della ricotta, a volte l'olio al posto del burro. e allora grazie Cavoletto, perchè questa è decisamente una delle mie prime ricette di successo, di quelle che hanno contribuito alla mia crescita culinaria :)

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